Priopćenje povodom interesa javnosti o korištenju rezidencijalnih objekata

S obzirom na učestale medijske upite i interes javnosti u odnosu na rezidencijalne objekte koji su u vlasništvu Republike Hrvatske, trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. očituje se kako slijedi.

Društvo temeljem Ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom od 2014. upravlja s više od 5 tisuća nekretnina – stanovima i poslovnim prostorima, diplomatsko – konzularnim objektima te održava i osam rezidencijalnih objekata posebne namjene iz Odluke Vlade Republike Hrvatske.

Odluka Vlade Republike Hrvatske o korištenju rezidencijalnih objekata u vlasništvu Republike Hrvatske (NN 151/14, 11/15, 47/16) obuhvaća objekte na Brijunima: Vila Brijunka, Bijela vila, Vila Jadranka i Rezidencija Kaštel te na otocima Vanga i Galija, objekt na Hvaru i odnedavno objekt u Visokoj 22 u Zagrebu.

U djelokrugu poslovanja Društva između ostaloga je i tekuće i investicijsko održavanje rezidencijalnih objekata te osiguranje funkcionalnosti navedenih objekata.

Sukladno navedenom ističemo kako Društvo ne plaća državničko korištenje rezidencijalnih objekata, ne organizira niti snosi trošak usluga cateringa, ne raspolaže niti je nadležno za eventualnu evidenciju troškova osiguranja državnika i njihovih eventualnih domaćih ili inozemnih korisnika, pa tako niti troškova reprezentacije poput ugostiteljskih usluga i slično.

Rezidencijalni objekti su štićeni objekti. U vrijeme boravka štićenih osoba objekti prelaze u I. kategoriju štićenih objekata, a Društvo nije nadležno niti ovlašteno iznositi informacije. Objekti se koriste temeljem Odluke Vlade (NN 152/14, 11/15, 47/16) i nastavno odobrenjima Predstojnika Ureda premijera.

Također, ovim putem želimo informirati javnost da su u tijeku javni natječaji  za najam i zakup stanova i poslovnih prostora koji su na upravljanju Društvu te su informacije dostupne na linku: https://www.hr-nekretnine.hr/vrsta-natjecaja/zakup-najam/.

Objavljeno: 21. srpnja 2016.